Open Onderwijshuis, Lange Gasthuisstraat 29

Op 4 october 2010 sloten de deuren van het Open Onderwijshuis definitief, en zijn alle medewerkers verhuisd naar den Bell. Het Open Onderwijshuis was vanaf 1999 gehuisvest in het historische pand in de Lange Gasthuisstraat 29, waar zich  tal van klaslokalen en prachtige historische vergaderzalen bevinden, zo bijvoorbeeld de Marmerzaal.  Hoewel de administratie naar den Bell verhuist, weet men nog niet waar de deelnemers aan cursussen terecht zullen kunnen, want het Open Onderwijshuis zelf was een plek voor heel wat cursisten. De stad zal nu elders klaslokalen moeten zoeken voor de cursussen die in het Open Onderwijshuis doorginen. Dat is spijtig want het complex bestaat  uit een zeer goed bewaard schoolcomplex met nog authentieke traphallen en ruimtes uit 1919, de art deco periode.

In de Inventaris van het Onroerend Erfgoed in Vlaanderen lezen we volgende beschrijving:

“Nr. 29-31. Classicistisch herenhuis, gebouwd in 1789 door Della Faille de Leverghem, ter plaatse van het voormalige klooster van de Derde Orde; tijdens de Franse overheersing, ingericht als criminele rechtbank; sedert 1911 stedelijke normaalschool. Uitbreidings- en inrichtingswerken werden uitgevoerd in 1913, 1953 en 1964. Gekasseide binnenplaats met prachtige oude bomen.”

Momenteel weten we nog niet wat er met dit prachtige pand uit de 18de eeuw, gelegen in de historische binnenstad, zal gebeuren:

In 1919 werd het historische pand uit de 18de eeuw omgebouwd tot een prachtige gemeenteschool die nog zo goed als intact is: op de binnenplaats zie je de stalen glaskoepel, verwant aan de staalconstructies in het historische Centraal Station en de koepel aan het historische Harmoniegebouw in het Harmoniepark. Deze staalconstructies zijn typisch voor de 19de en begin 20ste eeuw. Ook de trapzalen en trapleuningen, tegels, in het schoolgebouw dateren nog uit 1919, de art deco periode, en bij herinrichting van het gebouw na verkoop dreigen delen van dit interieur alweer teloor te gaan (volledigheidshalve voegen we eraan toe dat de koepel op de binnenplaats en de Marmerzaal beschermd zijn, maar ja, er zijn heel wat delen van het schoolgebouw ook niet beschermd en die dreigen bij herinrichting te verdwijnen).  Er wordt gefluisterd dat er mogelijk een winkelketen zou komen: indien dat het geval is, kan men zich voorstellen hoevele veranderingen aan het interieur moeten worden aangebracht en dat grote delen van het nog intacte art deco schoolgebouw zullen vernield worden. (Om zich een beeld te vormen van hoe nefast het is als een erfgoed gebouw een winkel ruimte wordt, dient men slechts even langs te gaan in de Hoogstraat: het historische Jacob Jordaenshuis is niet echt meer toegankelijk en nauwelijks zichtbaar vanuit de Hoogstraat.) Er wordt wel gezegd door sommigen dat de verkoop van een erfgoed gebouw aan privé voor winkel of hotel de beste bscherming voor dat gebouw is: ja, als het om de façade van zo’n gebouw gaat, maar het is legio dat de bouw van winkelruimtes, liften, hotel kamers en wat dies meer zij, een serieuze ingreep in een erfgoed gebouw met zich meebrengt. Levend voorbeeld daarvan: de Stadsfeeestzaal van Antwerpen, nu een shopping mall.

De binnenkoer van het complex hoort  bij de botanische tuin in de Leopoldstraat: enkele jaren geleden werd op de binnenkoer van het complex een wilde prairietuin aangelegd, met gemeenschapsgelden, en was die prairietuin ook publiek toegankelijk. Wat er met die prairietuin zal gebeuren is onduidelijk maar de deuren van het complex Open Onderwijshuis gaan in elk geval toe op 4 october 2010.

Lees ook het krantenartikel in het Nieuwsblad: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=CO30FU9Q

%d bloggers liken dit: