Het Reuzenhuis in Borgerhout door het stadsbestuur verkocht

 

reuzenpoort

Het stedelijk vastgoedbedrijf AG Vespa verkoopt het oude gemeentehuis van Borgerhout, in de volksmond bekend als de Reuzenpoort. Het monumentale pand is een merkwaardig voorbeeld van de burgerlijke neoclassicistische stijl van de eerste helft van de 19de eeuw en een zeldzame getuige van de vroege verstedelijking van de randgemeente Borgerhout.

De stedelijke overheid liet dit monument decennialang vervallen. Lange tijd diende het de beroemde “reuskens” van Borgerhout tot onderdak en was er een heemkundige verzameling ondergebracht. AG Vespa rekent op belangstelling uit de particuliere sector. Kandidaat kopers moeten minstens 250.000 Euro op tafel leggen, wat niet erg veel is voor zo’n belangrijk historisch monument… Eens te meer dreigt een cultuurhistorisch waardevol stuk Antwerps patrimonium over te gaan in privéhanden.

Kort na de Belgische onafhankelijkheid in 1830 maakte de gemeente – Deurne en Borgerhout vormden één geheel – plannen om het toen al oude Reuzenhuis aan de Turnhoutsebaan te moderniseren en er de zetel van het plaatselijk bestuur van te maken. Dit leidde tot een rel met de bewoners van Deurne en uiteindelijk, in 1836, ook tot een splitsing.

Het Reuzenhuis werd gemeentehuis van Borgerhout. Omdat het bevolkingsaantal van die voorstad in de loop van de 19de eeuw toenam tot zo’n 30.000 zielen, groeide ook de locale administratie. Na iets meer dan een halve eeuw verhuisde ze in 1889 naar een groot nieuw gemeentehuis aan het Moorkensplein (thans districtshuis), ontworpen door de broers Blomme.

Het Reuzenhuis is een zeldzaam voorbeeld van een stijl die in Antwerpen en omstreken veel werd beoefend door de befaamde stadsbouwmeester Pierre Bruno Bourla, hoewel de gevel in zijn relatieve eenvoud “strakker” is dan de meeste van diens ontwerpen. Het dateert in ieder geval uit dezelfde periode als de Bourlaschouwburg en andere belangrijke Antwerpse monumenten.

Het beschermcomité betreurt ten zeerste dat de stad Antwerpen weer een publiek gebouw, een stukje van alle Antwerpenaars, uit handen geeft.

Krantenartikel:

http://www.gva.be/antwerpen/borgerhout/reuzenhuis-te-koop-voor-25-000-euro.aspx

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=0J27IJRN

http://www.atv.be/v3/newsdetail.aspx?mid=&id=11666

http://krugerpleinpeperbus.blogspot.com/2009/03/when-musics-over.html